Saturday, February 23, 2013

Preparation to Travel.

First of all, Syukur Alhamdulillah sangat-sangat. Aku bersyukur kerana Tuhan permudahkan segala urusan aku. Biarpun aku rasa sedikit terhimpit dan sedikit rasa perit.Tapi aku gagahkan juga untuk berdiri dan terus maju. Macam naik bukit Broga jugaklah. Mula-mula memang tak sampai, penat! tapi bila dah sampai kepuasan kita sendiri yang rasa, memang tak akan rasa kerugiannya.

Macam keadaan aku sekrang ni, aku berazam untuk travel jauh dalam jangka masa yang lama. Ia agak sukar untuk aku, sebab ini adalah kali pertama untuk aku travel jauh-jauh dan agak lama. Aku punya pelbagai rasa tambah-tambah semakin hampir tarikh untuk aku terbang. Excited! Suka! Gembira! Sedih! Sayang! Rindu! semualah!! semua aku rasa. Tapi inilah rasa-rasa yang perlu aku terima, baru ada pelbagai rasa, kalau tak bosan! hidup ini. 

So persediaan yang aku dah buat first sekali adalah: 

Fizikal dan Mental. 

Fizikal dan mental yang kuat. So aku rasa bab fizikal dan mental ni aku dah bersedia. sebabnya aku dah biasa merantau, dan aku pun suka berjalan-jalan dan buat aktiviti yang gila. dan yang pastinya aku belum lagi la, cuma kadang terlajak buat kerja-kerja gila. Untuk persedian awal untuk aku adalah, mencabar diri untuk menguji ketahanan aku bila dekat sana nanti. 
  • Perubahan Cuaca.
    • Seperti yang kita sedia maklum bahawa korea mempunyai 4 musim. Salji, Bunga, Luruh dan Panas. So, normally sejuk ja setiap masa, dan aku dengar cuaca sekarang dalam musim Salji sampai awal bulan mac nih, suhu dekat sana sekarang dengar citanya paling sejuk -3°. Makanya disini, aku akan menghadapi renjatan cuaca yang sangat teruk. 
Kajian cuaca yang bakal aku tempuhi.

Persediaan aku untuk menghadapi cuaca sejuk adalah dengan pergi tempat sejuk juga lah..
Genting Highland 4 am.

Masa ini kawan-kawan aku yang tak pegi travel jauh pun turut diuji, hahahaa.. Dekat genting ni aku dah mengigil-gigil satu badan. Mungkin juga baju yang aku pakai tu nipis, tak tebal. tapi aku cuba jugaklah bertahan. selsema sebab kesejukan itu sedah pasti!

  • Perubahan Komunikasi
    • Sampai ja sana dah tentu-tentu semua orang koreakan? mostly orang korea ni tak pandai cakap mat saleh, so macam mana kau orang nak tanya "Excuse me, where is the toilet?". Soalan yang selalu kita guna tu pun diorang tak faham, dan ada jugak yang tak faham "left and right" haish! sebab diorang ni lebih utamakan bahasa diorang dari bahasa asing. So pandai-pandai la nak hidup kat sana nanti ya!
Dekat mana-mana pun orang korea saja.

Preparation untuk tak mengelabah bila nak bercakap dengan orang korea nanti mesti la kena belajar basic korean language. 

First sekali, aku install application Learn Korean dalam android phone aku yang murah ni. Korang boleh pegi dekat Play Store, search Learn Korean Lite.install benda tu then belajar sebut, baca, dan maksud dengan betul. Kalau nak advance lagi kena belilah application die tu. Untuk yang biasa-biasa ni hafal ayat-ayat yang basic yang penting dan selalu guna saja lew. Ayat yang kita kena tahu bila sampai sana atleast;
  1. Dekat mana toilet? or toilet/tandas dalam bahasa korea.
  2. ATM? nanti sampai sana kita mesti akan cari ATM untuk keluarkan duit.
Kalau tahu lagi banyak lagi bagus, lagi terpuji. bhahaa. Untuk belajar bahasa aku dan kawan-kawan masuk kelas free dekat KTO (Korean Tourism Organization), banggunan die dekat Menara Hab Seng, bersebelahan Wisma KFC, daftar jadi ahli adalah PERCUMA, masuk kelas bahasa korea pun PERCUMA, yang harus dibayar hanyalah Nota-nota dan buku untuk belajar bahasa sahaja, jangan risaulah buku dan nota-nota tu tak mahal pun, dalam 2,3 hengget saja. dan ini apa yang aku sudah belajar. 

Belajar mengenal huruf dan sebut dengan betul.

Belajar menulis dan tahu maksudnya. Macam budak tadika belajar tu.
Banyak lagi yang nak kena belajar.



Belajar berkawan dengan orang-orang korea.

Ini adalah budak-budak korea yang exchange dengan aku dan kawan-kawan. So bila berkawan dengan  dioarang dengan tidak sengajanya kita pun akan tercakap dalam 3 bahasa iaitu, Bahasa MatSaleh, Bahasa Malaysia dan Bahasa Korea. Ya! memang tidak dinafikan kami cakap macam ayam dan itik, sebab diorang lebih utamakan Bahasa diorang dan kami utamakan bahasa kami. tapi takpe asalkan kami saling faham apa yang nak disampaikan, itu sudah cukup! dan diorang sangat comel ok!. Nanti bila dah sampai sana kena mengadap Profesor diorang pulak entah la macam mana. Hope aku bole! chaiyok! 

  • Perubahan Budaya
    • Belajar budaya orang korea, siapa-siapa pergi pun akan kena belajar Budaya mereka. Dan aku harap aku dan kami mampu tunjukkan juga budaya kita (Melayu/Islam), dekat sana. 
 Google Picture.

Budaya dekat Malaysia juga harus kita tunjukkan dekat diorang, sepuya diorang bangga dengan negara Malaysia kita. holah! 

Inilah model baju kurung Malaysia. Nice dah pakai baju kurung dekat sana.

Cumanya jangan over sangat sudah lah! macam ni.

Macam ni tak sesuai kita nak pakai tunjukkan dekat diorang. Kalau nak pakai cam ni tunjukkan diorang,
mintak diorang je datang Malaysia, tengok enko kawen. hahahaa..

  • Perubahan gaya.
    • Satu yang aku suka tentang korea ni adalah fashion. Fashion diorang simple tapi stylo!. Nampak comel, cute-cute je tapi menarik. Orang-orang korea memang sangat kreatif ok. Sangat kreatif kadang-kadang benda yang kita taksangka itulah yang diorang buat sesuatu yang akan kita katakan waw!!
Semuanya gaya simple tapi nampak menarik.

Ini lagi stylo!! menarik bukan Simple but nice.

Ini?! toooo simple! hahahaa.. Mungkin aku akan lebih banyak belajar tentang fashion simple but nice lagi dekat sana. =) Harus!

  • Perubahan masa.
    • Perubahan masa ni biasa saja. Korea cuma cepat 1 jam saja. so takda masaalah sangat untuk itu. Cuma yang penting, Menghargai masa yang ada. Kumpul ilmu, pengalaman dan pengetahuam sebanyak yang mungkin. Sebab ini adalah masa aku yang sangat beharga disana. Insyaallah semua akan ok nanti.

  • Perubahan makanan.
    • Bab makanan ni adalah salah satu masaalah yang agak besar buat kami. Makanan Halal. Dekat sana memang susah nak dapat makanan Halal. Tapi yakin bahawa dekat sana mesti ada makanan Halal dan Restoran Halal. Cuma kita kena bijak dan pandai mencari dan memilih. Mereka banyak yang dah pernah pergi sudah tentu banyak pengalaman, so boleh juga kita layan blog-blog mereka dan tahu sendiri apa yang diorang rasa. 
    • Info yang sangat berguna untuk makanan Halal yang berdaftar, yang bawah diserba sedikit yang saja untuk lebih lanjut boleh pergi tengok dekat Blog Akak Shinta Rini , untuk senarai makanan yang Halal dekat korea sana tu. 
Makanan yang Haram dan Diragui.

Makanan Halal di Korea.



Makanan korea yang dimasak dekat Malaysia.

Kini tiba masanya untuk aku mencuba makanan korea yang ada jual dekat Malaysia ni, bukan apa nak tengok jugak lidah aku ni boleh terima tak makanan-makanan korea ni supaya senang untuk aku sesuaikan diri nak makan makanan korea. Bak kata Prime makanan korea yang dimasak dekat Malaysia ni banyak yang adjust mengikut lidah orang-orang Malaysia. Kalau yang the real one punya, agak lebih pekat lagi lah. I really really hope that lidah aku boleh terima makanan korea dekat sana nanti. Sebab sekarang ni aku sangat kuat makan! nyaaammmm! kalau kat sana nanti mesti lagi kuat makan sebab cuaca sangat sejuuukkk!!!


Kewangan.
  • Untuk persediaan kewangan pula, aku sudah prepare dari 5 bulan yang lalu lagi, dengan mula kerja partime. Memang agak penat! penat sangat tapi hanya Tuhan saja yang tahu. Tuhan bagi aku tenaga lebih untuk aku kuat dan bertahan. Sebab aku sedang berusaha untuk sesuatu. Alhamdulillah. Walau tak banyak tapi Tuhan tak pernah kurangkan rezeki yang aku ada. Syukur sangat. Aku tak kisah aku kena bekerja, sebab aku boleh dapat kawan-kawan baru, aku dapat tersenyum kembali, aku dapat hidup tanpa fikirkan orang lain buat masa itu, aku dapat pengalaman baru dan juga gaji, boleh jugak aku shopping barang-barang penting untuk aku travel nanti. 
Aku rasa happy gila!! sebab jumpa diorang ni. hahaa..

Dokument-dokument penting.

  • Document-document penting yang nak kena prepare adalah Passport, Visa, Insurance, Surat tawaran,  Kesihatan, dan lain-lain lagi lah. sangat penting taw. Nanti sesat ke hilang ke cam mane? 

Detail's ini semua mesti kena ada okey.
Sorry ini bukan detail aku, ini detail rakan seperjuangan yang bakal sama-sama berangkat.
hehehee..

Yang paling pentingnya ini!! Flight ticket! Kalau takde benda ni, mane pun kaw tak boleh pergi okeyh!!
Padan dengan muka kaw!! hahahaa..

So cukuplah sudah, rasanya banyak betul cerita yang aku nak cerita, sehingga dicompress untuk jadikan satu entry. so sekali lagi aku panjatkan kesyukuran kepada Tuhan kerana beri aku satu peluang yang amat besar ini. Insyaallah aku takkan lepaskan, yup! takkan. Terima kasih Tuhan.

Terima kasih dekat kawan-kawan aku yang banyak bagi support, banyak bagi nasihat, banyak bagi keyakinan dan terima kasih pada yang sudi membaca. 

Aku rasa hampir titis, kerana masanya sangat dekat! sangat! aku pasti akan rindukan semua yang ada dekat Malaysia ni. Kenapa aku rasa macam tu, sebab aku akan travel dalam jangka masa yang agak lama, 4 bulan untuk pertama kalinya aku pergi jauh dengan jangka masa yang lama. Pasti aku rindu nasi lemak, nasi campur, masakan mak!, family rakan-rakan dan orang-orang yang sayang aku.   

Semoga perjalan aku ini berjalan dengan lacar dan diberkati. Insyaallah. Doakan aku selamat semuanya. Amin.



Monday, February 18, 2013

3rd Time at Broga Hill


Assalammualaikum dan salam sejahtera. Hai!
Hah! bukan main lagi cuti raya cina haritukan.
Sambut CNY pum pang pum pang main bunga api sana sini.
Siap makan besar-besar sampai buncit. Itu alkisah orang yang sambut CNY lah.
Tapi aku sambuat CNY lain sikit. CNY aku disambuat dengan kawan-kawan terchinta hati ku. 
Mereka sentiasa buatkan aku tersenyum bahagia. 
Alhamdulillah.

Kami sambut raya di Broga Hill. 
Activity yang memang kami suka. Memanjat, mendaki, kah kah gelak.

Untuk nak broga ni yang pastinya bukan plan aku, tapi plan otak gila girlfriend aku sorang ni.
Aku pun layankan aje, sebab idea dia sangat ohsem!
Sebab dapat bersuka ria tanpa menggunakan duit!
itu sangat aku suka. bukanlah tak guna duit langsung.
guna jugak tapi tak banyak. habis dekat transport dan isi perut sendiri ja.

Kali ni adalah kali ke 3 aku naik Broga Hill ni.
Dan kali ni Misi nak naik sampai level 3 atas punjak!
sebabnya sebelum ni sampai level 1 ja. itu pun dah mengah.
Sebelum sampai destinasi aku siap makan sampai perut senang hati, dan hati pun bergembira.
hope sangat kali ni tenaga aku berganda.
Misi yang seterusnya adalah ambil gambar atas bukit tu.
view ofcouselah ohsem! lagi.
lepas tu masok insta-insta.

Eh! one more thing.
Kami mendaki petang pulak kali ni. pukul 4 petang.
selalunya orang akan naik Broga Hill ni pukul 2-3 pagi sebab nak tengok Matahari naik. 
Lepas tu pukul 8 pagi turun.
Tapi kali ni kami dapat tengok Matahari turun. Then pukul 8 malam kami turun.
Itu yang mencabar. kalau salah langkah, mau masuk lubang.
turun kena lebih berhati-hati, dah tak boleh layan nak lari turun bukit, kerana  ianya sangat gelap!

Memang ohsem! lagi lah.
lain dari yang lain. tapi itulah yang kami mahu.

ok moh! kita layan gambar yang terhebat dibroga.
hehehee..

Mari kita mulakan kawan-kawan. Naik pakai jeans ja ape adahal,aku nak pegi shopping ja atas tu.
Korang jangan tak tahu atas tu ada ECONSAVE. hahahaa..

Aku suka singgah main buai tali rafia dekat sini dulu, then baru sambung mendaki or turun bukit.


Ini lah kawan gue yang baru firstime naik broga! welcome bebee!

Hampir sampai, tapi rehat kejap penat naik bukit curam.

Lepak menyembang dengan uncle yang sambut CNY bersama kami atas Broga ni.


Yeeaahh!! dah samapai level 1 angin yang sangat terbaik!!!
rasa bagai diatas awan.

Sedang menikmati angin yang owhsem! 
sini kita rasa sama-sama angin dia.

nih video untuk korag rasa akan kenikmatan angin dipetang hari.
siap video lagi taw! haha.. terimalah..

video

Apa macam bole play tak videonya?
bestkan?!
kalau tak dapat nak play video tu maaflah ya! sila cuba lagi nanti. =)

sedap punya ambik angin dekat level 1 tu.
kaki aku dah rasa gedik-gedik mintak gerak panjat lagi.
so mari kawan-kawan kita naik lagi.
kita tunggu jaja n fatty suma dekat level 2 okyh.
tampak tak ada orang yang dah kena tinggal nun jauh dekat bawah tu.


Berjalan ditengah lalang!

selepas 5 minit.
Hah! berehat dibatu sambil layan perasaan.
Hah! layan perasaanlah sangat! layan phone insta-insta lew kerjanya tu.
sambil tunggu fatty, jaja and the gang sampai.

selepas 15 minit lebih kurang lew..

Akhirnya kami bertemu dilevel 2!
cayalah! rehat jap, then kita sambung naik sampai ke garisan penamat.

selepas 2 minit.

 Okey Jaja this is not good for you, batter you waiting us at level 2 with Yan and Azrin. 
Sorry to say my dear.

Nak naik ke level 3 ni kena naik dengan tali saja, agak susah untuk yang berbadan besar. 
Kami tak nak menanggung risiko itu.
but gambar ni yang aku sangat suka! style bukan?


So ini buktinya aku dan kawan-kawan berjaya samapai ke atas.
untuk yang baru first time memang agak pancit dan cungap lah.
bila dah biasa, alah bisa tegal biasa.
0_*

Dalam group ni kami je lah perempuan yang sampai puncak. 
muka bajet nak poyo je. belagak gila! ceh!

Kami yang telah berjaya! cheesssss.... 


Pasing balik dekat level 2 nih. tunggu masa nak turun lagi.

Okey guys get ready. matahari dah nak turun, kita pun dah nak kena turun.
nice kan?!

Kegelapan hampir tiba.


Posing untuk yang terakhir kali. 

Bye Broga Hill panjang umur kita jumpa lagi.

Turun kami semua dah tak ambik gambar lagi.
Takut tersnap gambar yang tidak tidak.
Kami berdoa agar perjalanan turun bukit dalam gelap selamat.
kami adalah team yang terakhir sekali yang turun dari broga ni.
dan kami lebih bekerjasama untuk turun bersama, yang lebih bahagia Jaja.
semua jaga dia baik punya. takut lah jadi apa.
Aku bangga ada team ni. 
Apa yang penting kerjasama.
terbaik!!

Alhamdulillah kami berjaya turun dengan selamat.

Thursday, February 7, 2013

Bukit Tinggi, Malaysia

Sapa pernah pergi Bukit Tinggi ? Sila angkat tangan! ahahaa..
saaaaayyaaaaa..
hah! aku lah orang yang baru pertama kali naik bukit tinggi ni, sebab tengok ramai kawan-kawan yang sudah pun menjejakkan kaki disitu, so aku pun simpan azam nak naik jugak one! 
bagi aku "Memang seronok dengar orang bercerita akan keindahan sesuatu, tapi lagi indah bila kita yang rasakannya sendiri". 

Rancangnya aku nak pergi dengan budak secampus ni, bila ada public holiday dan sedikit kewangan yang lebih. Tapi sebaliknya pulak yang jadi. Apa yang dirancang tak menjadi, sesuatu yang tak dirancang pulak yang jadi. 

Kebetulan sangat my bestfriends datang dari Penang, and my girlfriend baru datang dari Terengganu.
So aku pun harus dan wajib bekerja untuk melayani mereka sebaik yang mungkin.
Even my girlfriend and my bestfriends tak pernah kenal, bagi aku tak salah kita kenal mengenal orang baru.
Aku kenal kawan-kawan aku, dan aku kawan dengan orang-orang yang sanggup nak susah senang bersama. So bila aku senang kita senang la bersama ya dak?! =)

Ok now on, kita cerita pasal Bukit Tinggi pula ya!

Bukit tinggi letaknya di Pahang, kalau dari KL ke Bukit Tinggi perjalanannya lebih kurang 1 jam 30 minit kalau 100 - 120 km/j hahaa.. kalau lambat, lambatlah jadinya.. Google Map Bukit Tinggi akan tunjukkan jalan untuk anda kalau korang tak tahu jalannya. hahaa.. (Aku memang buta jalan, jalan dekat negeri sendiri pun sesat, inikan pula jalan negeri orang! huh!)   

Masa naik bukit tinggi biasalah jalannya macam ular, siyes bahaya bagi nak convoy naik moto. Sangat tidak digalakkan, tapi untuk perjalanan kami kali ni. Memang ada yang nak ride naik bukit tinggi ni. So berdoa ja lah diorang selamat. Yang laydis harus la naik kereta jadi ala-ala pricess gitu.. hahahaa..

Costing
Minyak: rm50 untuk pergi balik dari KL. kalau nak letak full tank lagi bagus.
Enterance ke bukit tinggi rm12/orang. Diulangi rm12/sorang. Bukan 1 kenderaan ya!
  
Dan sebenarnya moto memang tak lepas naik, tapi kita bodek baik punya supaya dilepaskan.
so kata laluan untuk lepas adalah "check in".
ok lepas! hahhaa..

Pak Guard tak kasi masok! hahahaa..

Sekarang nampak tak banggunannya macam mana? ok! aku agak teruja.

Begini jalannya setiap perjalannan mendaki ke Bukit Tinggi ni.


Sampai sudah kami yow!


Terasa seperti di negara orang putih rasanya.
Shuttle bus tu akan bawa kami ke negara jepun. 
Aligato khozaimas.


Blub! Blub! Blub! mulut mengikut situasi.


Bridge for the castle entrance. Welcome!

Kuda Malaysia!

Bunga sakura.

Baju besi!

View dari tingkap toilet. Singgah touch-up actually. Hahaa.

Bridge!

Hotel Reception!

Laydis sudah siap touch-up. Kami tahu, banyak gambar yang akan ada muka kami nanti. 


Keistimewaannya adalah banggunan yang sangat uniq.

Ini kawan-kawan yang aku sayang! Kami pemalas naik tangga. so kami naik lift! haha.. 
Terima kasih buat lift macam ni. Kalau lift transparent lagi syok!


Akirnya kena jugak panjat tangga, sebab lift tak sampai ke atas sekali. nasib baik 1 tingkat jaa.. 


Okey ini dia view dari naik lift tadi.
Aku terasa seperti disatu tempat yang amat berbeda!
Diamanakah aku!! 


Kami di banggunan yang paling tinggi.


Selamanya my body guard! 


Mari menari!

Kami suka!


Cak! 

Berasap! actually ini asap rokok camera man.

Nampak romantic ja kan? Padahal get ready nak lari. takot kena patok dengan swan tu.


Takut jadi macam ni! hahahahaa..
kan dah kena!


Left and Right!


Di sebalik tingkap.

Kami naik shuttle bus untuk ke negara jepun pula.. 

Sampai sudah ke destinasi. Japanese Villas.


Alikatohozaimasita!

Ikan koi adalah kecintaan aku!


Peace yow!

Berniat nak ambik air semayang.
Tapi malang takde air disitu.


Sila cari ahli kami sorang lagi. Dimanakah dia?! hahaha..


Gegar!


One two three ceeess!

Cool water!

Actually dekat Japanis village ni boleh bergambar dengan pakai baju Ninja dan baju-baju tradisional dari negra jepun tu. tapi kita tak sewa sebab agak tak berkemampuan sikit. but maybe next time.
kalau ada yang berminat, silalah.

Sewa satu baju rm20, tangkap gambar sendiri dan guna camera sendiri.
itu kata si penduduk rumah kat situ.  

Berehat sebentar. Dah penat bejalan nih.


Ready cepat! . Aku tu dah kenapa? dan yang belakang tu pulak? hah! spoil!


Kami semua dah penat bejalan. Naik balik shuttle bus tu. untuk kembali ke keretaa.


Mirror!


Are you ready to go?!


Riders!


Semasa perjalan pulang, seorang dari riders kami tergelincir masok longkang. 
Mungkin sedap sangat layan coner bukit-bukit yang ada. 
Nasib baik aku bawak bodyguard bole jugak membantu serba sedikit.
Sebab tu laa.. moto sudah tidak dibenarkan naik. 
Sebelum ni dah pernah ada kemalangan yang membawa maut.
so riders be care full and fine the another place to ride ok dear!
yang naik kereta pun drive care full jugak ok! 

Bukit tinggi mempunyai banggunan yang sangat unik, sebab tulah aku nak jugak naik atas sini.
Kerana akulah pencinta alam ciptaan Tuhan yang sangat indah ini! dan benda-benda yang unik.
simple but nice!